Windows XP Onveilig

Windows XP:

Het zal u vast niet ontgaan zijn: Computers met Windows XP zijn vanaf 8 april 2014 niet meer veilig om te gebruiken. Althans, zo wordt het door diverse media vermeld.  Vervang Windows XP tijdigDit lijkt een manier om de computerverkoop weer een flinke duw te geven, maar dat is niet alleen de reden. Windows XP bestaat al ruim 13 jaar. In computerland is dit ongekend lang. Er is technisch inmiddels veel veranderd, waardoor Windows XP gewoonweg gedateerd is.  Vergelijk het met een nieuwbouw huis en een oud huis; aan een oud huis moet je altijd onderhoud plegen en voldoet vaak niet meer aan de eisen van deze tijd zoals  afmetingen en isolatie.

Gevaren:

Een computer met Windows XP zal op 8 april 2014 en de dagen erna gewoon opstarten, alsof er niets aan de hand is. Een spelletje doen die op de computer staat is dan geen enkel probleem. Het wordt risicovoller wanneer er gemaild of ge-internet wordt. Beveiligingslekken in Windows XP worden vanaf 8 april a.s. niet meer gerepareerd door Microsoft.  Dit brengt grote beveiligingsrisico’s met zich mee.  Kwaadwillende gebruikers kunnen zich toegang tot de computer verschaffen door middel van virussen, hackers en andere bedreigingen. Telebankieren, bijvoorbeeld,  is absoluut niet meer veilig. De bank eist namelijk een goed  beveiligde computer en dat is met Windows XP niet meer het geval. Een bank zal dan ook niet voor eventuele schade op gaan draaien.

Alternatieven:

Indien een computer met Windows XP niet te oud is, kan het interessant zijn om een nieuwe versie van Windows te kopen, Windows 7 of 8.

Niet de goedkoopste maar wel de gemakkelijkste oplossing, is de koop van een nieuwe computer. De nieuwe computer is meestal voorzien van de nieuwste versie van Windows. U hoeft alleen de documenten en instellingen van de oude computer naar de nieuwe computer te zetten en daarna is het klaar.

Voor een kleiner budget is het ook goed mogelijk om een tweedehands computer aan te schaffen. Let er dan wel op dat er een legale versie van Windows 7 of Windows 8 meegeleverd wordt. Voormalige bedrijfscomputers zijn meestal van goede kwaliteit en kunnen vaak met een half jaar garantie of meer geleverd worden.

Voor de meeste computergebruikers ligt het niet voor de hand, maar een overstap maken naar een ander besturingssysteem dan Windows kan ook en is vaak gratis. U hoeft geen dure licentie te kopen en ook op oudere computers werkt Linux heel behoorlijk. Helaas werken niet alle (bekende) softwarepakketten met Linux samen, maar daarvoor zijn vaak wel alternatieven te vinden.

Advies

Een computer vervangen of een upgrade naar Windows 8 uitvoeren is voor velen geen alledaagse klus. Het aanbod nieuwe computers  is enorm, u kan kiezen uit tablets, computers en laptops, elk verkrijgbaar in vele smaken. Ook het overzetten van data en instellingen komt nauwkeurig, voor u het weet kunt u uw bestanden niet meer terugvinden of bent u ze zelfs kwijt!

Welk alternatief voor u geschikt is, hangt van uw huidige computer en uw persoonlijke wensen af. Computerhulp Kingma kan u hierin adviseren en ook de gewenste oplossing realiseren.